Nejenom u nás se ve službách zdražuje

8. 7. 2024

ECB může být na první pohled spokojená, protože meziroční inflace v eurozóně (EZ) se zase o kousek přiblížila cílovým dvěma procentům. Podle předběžného odhadu Eurostatu totiž v červnu poklesla na 2,5 %. Radost z nového výsledku však kazí detaily, na kterých je založený. Dávají totiž tušit, že dvouprocentní cílová hodnota je sice na první pohled velmi blízko, avšak brzy ji dosáhnout a udržet nemusí být vůbec až tak snadné. Zvlášť proto, že jádrová inflace zatím žádnou tendenci klesat už nevykazuje.

O červnový symbolický pokles inflace se zasloužilo především zpomalení růstu nevyzpytatelných cen potravin a energií, jenže ty do jádrové inflace z dobrých důvodů nevstupují. A právě tato jádrová inflace – k níž má měnová politika nejblíže svým působením – stagnovala na 2,9 %. Proč se tak stalo, není až tak těžké zjistit. Důvodem je totiž přetrvávající poměrně vysoký růst cen služeb. Ty sice nezdražují tak rychle jako u nás, avšak stále je jejich tempo oproti inflačnímu cíli dvojnásobné. Přitom žádný jasný signál, že by tomu mělo být v nejbližší době jinak, zatím nikde vidět není.

V době, kdy se služby těší stále vyšší poptávce ze strany spotřebitelů, je těžké si představit, že by třeba začaly zlevňovat. Že by hotely a restaurace plné turistů provedly gesto dobré vůle a zlevnily? Cestovní kanceláře nebo letecké společnosti nestíhající odbavovat současný turistický boom by snad měly začít své ceny brzdit nebo dokonce snižovat? V době, kdy se zdá, že to spotřebiteli vlastně až tak ani nevadí? To může čekat snad jen ten největší optimista, případně nějaká centrální banka.

Avšak nejde jen o stále dražší cestovní ruch. Když se podíváme na komplexní čísla o vývoji cen za květen (červnová jsou ještě neúplná), je vidět, že u služeb se zdražuje téměř plošně. Svižně rostou nejenom ceny zájezdů, hotelů a restaurací, ale s vyššími ceníky pracují i řemeslníci a údržbáři, stále dražší jsou dokonce i pohřby. Ne náhodou jde nejenom o služby těšící se z boomu poptávky, ale také o ty s vyšším podílem mzdových nákladů.

Inflace v eurozóně nejenom ve svém jádru neklesá, ale současně se výrazně liší v jednotlivých členských zemích EZ. Rekordní je aktuálně v Belgii, kde dosahuje 5,5 %, nadšení však nevyvolává ani ve Španělsku nebo v Nizozemí, kde je nad trojkou. Boj s inflací tak ECB ještě nevyhrála, i když pevně věří, že už příští rok bude z pohledu inflace snad bezproblémový. V červnu sice poprvé v tomto měnovém cyklu na výraz uspokojení z dosavadního vývoje snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu, avšak nová čísla za inflaci by pro ni měla být varováním. Nenabádají totiž jen k větší obezřetnosti k setrvačnosti inflace, ale i k napjaté situaci na trzích práce unijních zemí vedoucí ke zrychlování tempa mzdových nákladů.


Veškeré informace, názory a prognózy obsažené v tomto textu jsou pouze informativního charakteru, nepředstavují žádnou nabídku na jakoukoliv transakci nebo závazek k realizaci jakékoliv transakce a v žádném případě nejde o investiční poradenství. Obsah sdělení je vytvářen dle nejlepšího vědomí a s řádnou odbornou péčí, Banka CREDITAS a.s. však nezaručuje správnost, úplnost a přesnost jeho obsahu. Banka CREDITAS a.s. nenese žádnou odpovědnost za případné škody vzniklé jakýmkoliv třetím osobám v důsledku využití informací uvedených v tomto sdělení.

Další novinky

Srážka plánů s realitou

Srážka plánů s realitou

Nesmělý rozjezd ekonomiky

Nesmělý rozjezd ekonomiky

Průmysl stále na ústupu

Průmysl stále na ústupu