Hypotéka na chatu nebo chalupu? Jde to, ale má to své podmínky

6. 7. 2021

Možná si říkáte, že by bylo fajn mít nějaké místo poblíž přírody, kde byste mohli trávit klidné víkendy nebo třeba i delší čas během léta. Taková chalupa nebo chata je pro mnoho Čechů základnou pro volný čas mimo město. Pokud si takovou vyhlédnete a zároveň nemáte dostatek hotovosti, nemusíte zoufat. I tyto nemovitosti se dají financovat hypotékou a obvykle se jimi dá za ni i ručit. Pojďme se podívat, jak to s rekreačními nemovitostmi vlastně je.

Rekreační nemovitost lze u CREDITAS hypotékou financovat, pokud má alespoň 51 % podlahové plochy určené k bydlení. Co do objemu si můžete půjčit od 300 tisíc až do 25 milionů korun.

Stejně jako u bytů nebo domů, i zde se standardně dává hypotéka s LTV (loan-to-value, tedy poměrem výše úvěru k celkové hodnotě zajištění) do 80 %. Pokud byste tedy kupovali chatu s hodnotou 2 miliony korun a jako jištění by sloužila pouze ona, budete potřebovat vlastních 400 tisíc, zbylých 1,6 milionu vám banka půjčí. Dobrou zprávou je, že úroková sazba bude stejná, jako byste financovali dům nebo rodinný byt – a to je vzhledem k atraktivním sazbám u CREDITAS fajn.

Na co si dát pozor při koupi rekreačního objektu, co by vás asi při koupi normální nemovitosti na bydlení nenapadlo:

  • Chata či chalupa, kterou chcete koupit, musí být zapsaná v katastru. Bez toho totiž nejde zapsat zástavní právo. A jak to poznáte? Jednoduše – podle toho, že má evidenční číslo.

  • Musí také stát na vlastním pozemku, nikoli třeba na dlouhodobě pronajatém.

  • Musí k ní vést cesta. Buď je veřejná a pak je to snadné. Nebo vede přes cizí pozemek, a pak to je těžší, nicméně řešitelné tzv. věcným břemenem, v rámci kterého se majitel pozemku zaváže umožnit průjezd.

  • Musí být trvale obyvatelná. To v praxi přestavuje zejména přítomnost elektřiny, vody, záchodu a dalších civilizačních vymožeností.

Pokud některou z těchto podmínek nemovitost nesplní, pak bohužel není použitelná jako zástava. To ovšem neznamená, že hypotéku nedostanete. Postup by byl ale podobný, jako když takto kupujete třeba družstevní byt (přesněji podíl v družstvu s právem obývat konkrétní byt). K zástavě byste mohli použít jinou nemovitost, ať už vlastní nebo cizí.

A poslední dobrá zpráva na závěr. Pokud byste se rozhodli v nějakém bodu svého života se na chatu přestěhovat a trvale v ní bydlet, můžete si po splnění odpovídajících náležitostí (jako je třeba, že tam budete mít zapsané trvalé bydliště) odepsat zaplacené úroky z hypotéky z daní.

Další novinky

Virtuálně bohatší

Virtuálně bohatší

Vývoj NAV Max Variant CZ ve 29. týdnu

Vývoj NAV Max Variant CZ ve 29. týdnu

Měníme obchodní podmínky a sazebníky

Měníme obchodní podmínky a sazebníky